Glutenfri chokladtårta med passionsfrukt och kaffeglasyr
Efterrätt
>60 min
Antal personer: 12
Att choklad och passionsfrukt gifter sig otroligt bra är ingen nyhet! Här tillsätter vi även en kaffeglasyr som ger en lyxig känsla och en oemotståndlig smak. Tårtan är fri från gluten, vitt raffinerat socker och kan dessutom enkelt göras mjölk- och laktosfri!
Tårtbotten
4 dl glutenfri mjölmix
3 dl Kung Markatta Kokossocker
2 dl Kung Markatta Kakao
2 tsk bikarbonat
1 tsk bakpulver
1 tsk Kung Markatta Vaniljpulver
1 tsk salt
2 ½ dl valfri yoghurt. (Använd havreyoghurt, soyayoughurt eller liknande för laktos- och mjölkfri tårta.)
2 dl starkt kaffe
2 ägg
1 dl olja
Passionsfruktscurd
2 dl passionsfruktspuré
2 tsk stevia strö eller annan valfri sötning
1 msk Kung Markatta Kokosolja
2 ägg
1 äggula
1 gelatinblad
Kaffeglasyr
150 g smör eller margarin (t.ex mjölkfritt)
1 dl valfri grädde, t.ex soja- eller havregrädde
1 dl Kung Markatta Kakao
1 dl stevia strö eller annan valfri sötning
4 msk starkt kaffe
4 msk Kung Markatta Agavesirap
Tårtotten
Sätt ugnen på 175 grader.
Smörj och mjöla två springformar, 20 cm i omfång alternativt att du använder en form och sedan delar din botten efter gräddning.
Blanda alla de torra ingredienserna i en bunke. Tillsätt valfri yoghurt, kaffe, olja och ägg. Vispa nu några minuter med elvisp tills du fått en jämn och fin smet.
Fördela nu smeten i formarna/formen och grädda i nedre delen av i ugnen cirka 30 minuter. Känn med en sticka så bottnarna är torra när du tar ut dem. Låt bottnarna svalna ordentligt innan du tar loss dem från formarna.
Passionsfruktscurd
Lägg gelatinbladet i iskallt vatten. Koka nu upp passionsfruktspurén tillsammans med sötningen i en kastrull.
Tillsätt sedan ägg och äggula och kör på låg värme. Använd en visp och rör om hela tiden, det ska börja tjockna men får ej koka.
Ta bort från plattan när du har fått en lite tjockare konsistens.
Tillsätt kokosolja och gelatinbladet och blanda ordentligt, det går även bra att använda en stavmixer.
Låt sedan curden svalna helt.
Det går jättebra att förbereda din curd några dagar innan och förvara i kylen.
Kaffeglasyr
Smält smöret i en kastrull, tillsätt sedan grädden och låt koka upp.
Ta bort kastrullen från plattan och rör ner resten av ingredienserna, vispa med elvisp tills du får en jämn glasyr.
Nu är det dags för sista momentet – montera ihop tårtan!
Lägg passionsfruktscurden mellan de två bottnarna och täck tårtan med kaffeglasyren.
Pudra tårtan med kakao och toppa med färska bär!
Ingredienser
Tårtbotten
4 dl glutenfri mjölmix
3 dl Kung Markatta Kokossocker
2 dl Kung Markatta Kakao
2 tsk bikarbonat
1 tsk bakpulver
1 tsk Kung Markatta Vaniljpulver
1 tsk salt
2 ½ dl valfri yoghurt. (Använd havreyoghurt, soyayoughurt eller liknande för laktos- och mjölkfri tårta.)
2 dl starkt kaffe
2 ägg
1 dl olja
Passionsfruktscurd
2 dl passionsfruktspuré
2 tsk stevia strö eller annan valfri sötning
1 msk Kung Markatta Kokosolja
2 ägg
1 äggula
1 gelatinblad
Kaffeglasyr
150 g smör eller margarin (t.ex mjölkfritt)
1 dl valfri grädde, t.ex soja- eller havregrädde
1 dl Kung Markatta Kakao
1 dl stevia strö eller annan valfri sötning
4 msk starkt kaffe
4 msk Kung Markatta Agavesirap
Instruktioner
Tårtotten
Sätt ugnen på 175 grader.
Smörj och mjöla två springformar, 20 cm i omfång alternativt att du använder en form och sedan delar din botten efter gräddning.
Blanda alla de torra ingredienserna i en bunke. Tillsätt valfri yoghurt, kaffe, olja och ägg. Vispa nu några minuter med elvisp tills du fått en jämn och fin smet.
Fördela nu smeten i formarna/formen och grädda i nedre delen av i ugnen cirka 30 minuter. Känn med en sticka så bottnarna är torra när du tar ut dem. Låt bottnarna svalna ordentligt innan du tar loss dem från formarna.
Passionsfruktscurd
Lägg gelatinbladet i iskallt vatten. Koka nu upp passionsfruktspurén tillsammans med sötningen i en kastrull.
Tillsätt sedan ägg och äggula och kör på låg värme. Använd en visp och rör om hela tiden, det ska börja tjockna men får ej koka.
Ta bort från plattan när du har fått en lite tjockare konsistens.
Tillsätt kokosolja och gelatinbladet och blanda ordentligt, det går även bra att använda en stavmixer.
Låt sedan curden svalna helt.
Det går jättebra att förbereda din curd några dagar innan och förvara i kylen.
Kaffeglasyr
Smält smöret i en kastrull, tillsätt sedan grädden och låt koka upp.
Ta bort kastrullen från plattan och rör ner resten av ingredienserna, vispa med elvisp tills du får en jämn glasyr.
Nu är det dags för sista momentet – montera ihop tårtan!
Lägg passionsfruktscurden mellan de två bottnarna och täck tårtan med kaffeglasyren.