Havregröt med rabarberkompott och knaprig nöttopping.
Frukost & Mellanmål
15 min
Antal personer: 2
Här är en riktigt god lyxgröt om man har ett par rabarberstänger, lite nötter och havregryn hemma. Det blir en snabb rabarberkompott men samma metod kan användas för att göra kompott med andra frukter och bär. Så enkelt och gott!!!
Havregröt
2 ½ dl havregryn
3 dl havremjölk
3 dl vatten
1 stor nypa salt
½ tsp kardemumma
Rabarberkompott med nöttopping
4 stänger rabarber
2 msk Kung Markatta kokosolja
3 msk Kung Markatta lönnsirap
1 tsk färskriven ingefära
2 msk vatten
2 dl blandade nötter, fröer, kokos flakes
Till servering
3 msk mascarpone eller vegansk yoghurt
Häll alla grötingredienser i en stekpanna och låt koka upp under omrörning.
Dra ner värmen och låt småputtra tills den kokat ihop och blivit krämig.
Ta av från värmen, sätt på ett lock och låt stå.
Skär rabarbern i 2,5 cm stora bitar. Smält hälften av kokosoljan och lönnsirapen i en stor panna och lägg i rabarber, ingefära och vatten.
Låt puttra ett par minuter tills rabarbern mjuknar och börjar släppa ifrån sig saft.
Skjut då den till ena sidan av pannan, häll i resten av oljan och lönnsirapen och häll ner nötblandningen.
Låt nötterna rostas och kanderas i den söta rababersaften.
Efter ett par minuter är allt klart.
Häll upp gröten i två skålar.
Lägg på en klick mascarpone eller vegansk yoghurt i mitten och toppa med rabarberkompotten.
Sprid ut nötblandningen utmed kanten på skålarna och häll på en skvätt havremjölk.
Ingredienser
Havregröt
2 ½ dl havregryn
3 dl havremjölk
3 dl vatten
1 stor nypa salt
½ tsp kardemumma
Rabarberkompott med nöttopping
4 stänger rabarber
2 msk Kung Markatta kokosolja
3 msk Kung Markatta lönnsirap
1 tsk färskriven ingefära
2 msk vatten
2 dl blandade nötter, fröer, kokos flakes
Till servering
3 msk mascarpone eller vegansk yoghurt
Instruktioner
Häll alla grötingredienser i en stekpanna och låt koka upp under omrörning.
Dra ner värmen och låt småputtra tills den kokat ihop och blivit krämig.
Ta av från värmen, sätt på ett lock och låt stå.
Skär rabarbern i 2,5 cm stora bitar. Smält hälften av kokosoljan och lönnsirapen i en stor panna och lägg i rabarber, ingefära och vatten.
Låt puttra ett par minuter tills rabarbern mjuknar och börjar släppa ifrån sig saft.
Skjut då den till ena sidan av pannan, häll i resten av oljan och lönnsirapen och häll ner nötblandningen.
Låt nötterna rostas och kanderas i den söta rababersaften.
Efter ett par minuter är allt klart.
Häll upp gröten i två skålar.
Lägg på en klick mascarpone eller vegansk yoghurt i mitten och toppa med rabarberkompotten.
Sprid ut nötblandningen utmed kanten på skålarna och häll på en skvätt havremjölk.