Låt skafferiet spira – börja grodda!
Är det inte fantastiskt? Tänk att de redan så nyttiga linserna, bönorna och fröna kan bli ännu nyttigare – om du groddar dem. I baljväxter finns massor av vitaminer, mineraler och antioxidanter som behövs för att fröet ska kunna växa. Genom groddning släpps dessa fria och blir mer lättillgängliga.
Behöver du en rejäl näringsboost? Bara för att det är höst ute betyder det inte att du inte kan skörda krispigt grönt inne - nu är tiden perfekt att grodda! Prova att grodda och laga något av våra goda näringsrika recept fulladdade med viktiga vitaminer, makalösa mineraler och fenomenala fibrer. Vid groddning ökar innehållet av C- och E-vitamin, folat och betakaroten. Mineraler som järn, magnesium, zink och kalcium frigörs genom att fytinsyran som binder dem minskar. Med groddning får du inte bara får en färsk, krispig salladsingrediens utan också en näringsbomb som passar till det mesta – till och med brödbak.
Groddning drar ut näringen från det lilla fröet – så att du kan blomstra!
Så här groddar du
Att grodda är enkelt! Kom bara ihåg att skölja, skölja – och skölja lite till. Ett hett tips är att sätta ett påminnelselarm 2 gånger per dygn. Annars sköter groddningen sig själv och är klar på 2-5 dagar beroende på sort. Groddar håller sig färska i kylskåp i 4-5 dagar.
Vilken utrustning behövs?
- En stor glas- eller plastburk
- En tunn silduk, nylonstrumpa eller gasväv
- Gummisnodd att spänna fast duken med
- En kökshandduk att lägga över burken om den inte kan stå mörkt
Bönor går även utmärkt att grodda i en vanlig hålsil med en bunke under, tänk bara på att täcka över med en kökshandduk eller liknande så att det står mörkt.
Om du vill göra det riktigt enkelt för dig använder du en groddapparat.
Vilka förberedelser krävs?
Vi rekommenderar att baljväxterna och fröna pastöriseras innan groddning: Sänk ner dem i 70-gradigt vatten 20 sekunder innan du sätter igång med groddningen.
Blötlägg över natten i rikligt med vatten i en ren glas- eller plastburk. Ta inte för mycket frön eller bönor. 2 msk alfalfafrön och ½ - 1 dl bönor, linser eller kikärtor är lagom. Slå av blötläggningvattnet, skölj och lägg groddarna i en ren glas- eller plastburk som du spänner fast silduken på.
Hur sköter jag groddarna?
Skölj groddarna med rent vatten 2 gånger per dag, genom silduken. Ställ sedan burken upp och ner, lite lutad, så att vattnet kan rinna av.
Burken ska stå mörkt under groddningen, det löser du enklast genom att lägga en kökshandduk över den.
Efter 2-5 dagar är groddarna klara. Kikärtor får en lagom liten svans på 2-3 dagar medan alfalfafröet blir en krispig salladsgrodd på cirka 4-5 dagar.
Vad kan jag grodda?
Från Kung Markattas ekologiska sortiment kan du bland annat grodda alfalfafrön, mungbönor, kikärtor, helt bovete och belugalinser.
Vad kan jag använda groddarna till?
Kikärtsgroddarna är fantastiska som snacks om du rostar dem med lite salt och olivolja i ugnen. Groddat bovete kan du baka bröd på. Alfalfagroddar är ljuvliga i en macka, smoothie eller sallad. Mungbönsgroddar gör sig toppen i en taco. Bara fantasin sätter gränser – läs alla våra tips bland recepten.
Bovete inte alls vete
Visste du att bovetet är en ett-årig ört och inte alls ett sädesslag? Bovete är naturligt glutenfritt och kan användas till gröt, bröd, för groddning, som ersättning för ris och mycket mer. En riktig superört!
Recept på groddning och groddar
Starta en groddning redan idag! Om några dagar kan du laga något av jordens godaste recept med groddar. Ljuvligt!