Ugnsbakade auberginehalvor med citronquinoa

Huvudrätt
60 min
Antal personer: 6
När vädret är ruggigt och grått ute blir du genast piggare av denna färggranna festmåltid. Smakerna är hämtade från mellanöstern med friska inslag av citron, persilja och harissa. Servera rätten tillsammans med en stor klick krämig tahini-yoghurtsås.
Receptkreatör:

Ingredienser

3 auberginer
6 tsk harissa (kan bytas ut mot chilipeppar och finhackad vitlök)
6 msk Kung Markattas extra virgin olivolja
300 g Kung Markattas vit quinoa
2 ekologiska citroner, zest och juice
3 tsk paprikapulver
1 dl Kung Markattas valnötter, grovt hackade
100 g hackad slätbladig persilja, plus extra att toppa med
50 g fetaost
3 tsk Kung Markattas sesamfrön
1 dl granatäppelkärnor
salt och nymalen svartpeppar

Instruktioner

Värm ugnen till 180°.
Halvera auberginerna. Skär diagonala spår i köttet ca 1 cm djupt. Placera halvorna på en bakplåt täckt med bakplåtspapper.
Gnid in varje snittyta med 1 tsk harissa. Gnid därefter in dem med 1 msk olivolja, salt och peppar.
Grädda i mitten av ugnen i ca 40 minuter tills köttet är mjukt. Vänd snittsidorna nedåt efter halva tiden.
Koka quinoan enligt förpackningen.
Gröp försiktigt ur köttet ur auberginerna med hjälp av en stor sked. Spara lite runt kanterna så att de behåller formen. (Om köttet är svårt att gröpa ur så skär försiktigt runt kanterna med en kniv.)
Hacka aubergineköttet grovt och lägg det i en stor skål.
Tillsätt den färdigkokta quinoan, citronzest, juice, persilja, paprikapulver och valnötter. Blanda ihop allt väl. Smaka av med salt och peppar.
Fördela röran i auberginehalvorna och toppa med sesamfrön.
Grädda i ugnen i 10 minuter.
Smula över fetaosten och grädda i ytterligare 7-8 minuter.
Strö över granatäppelkärnor och hackad persilja.
Servera tillsammans med tahini-yoghurtsås.

Liknande recept