Vegetariska lakto-ovo-veg sojafärsbollar

Huvudrätt
>60 min
Antal personer: 20
Vad vore julen utan köttbullar? Genom att göra egna (här med sojafärs som bas) blir konsistensen godare och du kan själv smaksätta bollarna efter eget tycke och smak. Här är de kryddade med julens smaker såsom oregano, timjan, apelsinskal och sambal oelek men möjligheterna är oändliga.
Receptkreatör:

Ingredienser

125 g Kung Markatta sojafärs
1 tärning Kung Markatta grönsaksbuljong
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 tsk timjan
1 tsk oregano
2 tsk sambal oelek
2 tsk apelsinskal
2 tsk paprikapulver
2 ägg
4 msk potatismjöl
½ dl ströbröd
1 dl riven ost
salt & nymalen svartpeppar
Kung Markattas neutrala olja och smör att steka i

Instruktioner

Koka upp sojafärsen i en medelstor kastrull med dubbla mängden vatten och buljongtärningen. Sänk värmen och låt puttra i 10-15 minuter.
Häll över färsen i en sil och låt rinna av. Pressa ur så mycket vätska du kan. Låt svalna i en stor skål i 10 minuter.
Mixa smeten med en stavmixer men behåll lite struktur på färsen.
Skala och finhacka lök och vitlök. Bryn lätt tillsammans med salt och örter.
Smaksätt med sambal oelek, apelsinskal, paprikapulver och svartpeppar.
Blanda ihop med sojafärsen, ägg, potatismjöl, ströbröd och ost i en skål. Låt svälla i 20-30 minuter.
Om smeten är för lös tillsätt mer ströbröd. Om den är för fast tillsätt en skvätt grädde eller mjölk.
Forma till små bollar och stek dem i rikligt med smör och olja på medelvärme. Stek bara några stycken i taget och rulla runt dem konstant i stekpannan så att de blir runda och fina.
Servera!

Liknande recept