En lyxiare variant på kladdkaka, detta är en dekadent vegansk chokladkaka, oemotståndligt god! Du kan göra den med chokladganachglasyr alternativt servera kakan med valfri växtbaserad grädde, glass eller smörkrämsglasyr.
Receptkreatör: Marisa Alvarsson
Ganach topping
200 g mörk vegansk choklad (80% kakao), hackad
200 ml Kung Markatta Kokosmjölk i burk
Tårta
425 ml hett vatten
150 g osaltat veganskt smör
100 ml Kung Makatta Kokosolja
200 g mörk vegansk choklad (80% kakao)
65 ml Kung Markatta Kakaopulver
250 g Kung Markatta Kokossocker
120 ml puread Kung Markatta tofu
2 tsk vaniljessens
290 g vetemjöl
1 tsk bakpulver
3/4 tsk bikarbonat
En nypa salt
Ganach
Börja med att göra ganachen. Lägg den hackade chokladen i en skål. Värm kokosmjölken tills den börjar småkoka och häll den sedan över chokladen.
Ställ åt sidan i ett par minuter och rör sedan om tills chokladen har smält helt och konsistensen är jämn. Täck över och ställ in i kylskåpet i ca 1,5 h, men ta ut och rör om med jämna mellanrum medans du förbereder och bakar tårtan.
Tårta
För att förbereda tårtan, smält ihop veganskt smör, kokosolja, kakao, choklad, kokossocker, vaniljessens och hett vatten i en en kastrull på låg värme. Ställ åt sidan och låt svalna.
Blanda sedan i den pureade tofun och tillsätt vetemjöl, bakpulver, bikarbonat och salt.
Blanda ordentligt tills smeten är jämn och glansig.
Häll smeten i två 17,5 cm springformar och baka i varmluftsugn 140° C 45-50 minuter.
Kolla med en teststicka efter 45 minuter för att se om de är klara.
Ta ut tårtorna ur ugnen och låt svalna i 5 minuter innan du tar ut dem ur springformarna. Låt dem sedan svalna helt på ett galler.
När tårtorna har svalnat, lägg den ena ovanpå den andra och täck över med ett jämnt lager ganache frosting.
Dekorera med bär och ätbara blommor om du vill.
Ingredienser
Ganach topping
200 g mörk vegansk choklad (80% kakao), hackad
200 ml Kung Markatta Kokosmjölk i burk
Tårta
425 ml hett vatten
150 g osaltat veganskt smör
100 ml Kung Makatta Kokosolja
200 g mörk vegansk choklad (80% kakao)
65 ml Kung Markatta Kakaopulver
250 g Kung Markatta Kokossocker
120 ml puread Kung Markatta tofu
2 tsk vaniljessens
290 g vetemjöl
1 tsk bakpulver
3/4 tsk bikarbonat
En nypa salt
Instruktioner
Ganach
Börja med att göra ganachen. Lägg den hackade chokladen i en skål. Värm kokosmjölken tills den börjar småkoka och häll den sedan över chokladen.
Ställ åt sidan i ett par minuter och rör sedan om tills chokladen har smält helt och konsistensen är jämn. Täck över och ställ in i kylskåpet i ca 1,5 h, men ta ut och rör om med jämna mellanrum medans du förbereder och bakar tårtan.
Tårta
För att förbereda tårtan, smält ihop veganskt smör, kokosolja, kakao, choklad, kokossocker, vaniljessens och hett vatten i en en kastrull på låg värme. Ställ åt sidan och låt svalna.
Blanda sedan i den pureade tofun och tillsätt vetemjöl, bakpulver, bikarbonat och salt.
Blanda ordentligt tills smeten är jämn och glansig.
Häll smeten i två 17,5 cm springformar och baka i varmluftsugn 140° C 45-50 minuter.
Kolla med en teststicka efter 45 minuter för att se om de är klara.
Ta ut tårtorna ur ugnen och låt svalna i 5 minuter innan du tar ut dem ur springformarna. Låt dem sedan svalna helt på ett galler.
När tårtorna har svalnat, lägg den ena ovanpå den andra och täck över med ett jämnt lager ganache frosting.