Att få till en perfekt vegetariska burgare till grillen är inte lätt. Konsistens som varken är för torr eller för mosig och med gott tuggmotstånd. Dessa burgare fyller samtliga kriterier och håller dessutom ihop fint vid tillagning. Du kan steka dem i en stekpanna, grilla eller tillaga i ugn.
Receptkreatör: Ann-Louise Hulter
½ gul lök, finhackad
1 vitlöksklyfta, finhackad
3 msk Kung Markattas chiafrön + 1 ½ dl vatten
2 ½ dl havregryn
4 dl brödsmulor (mixa 3-4 skivor bröd i en blender tills du får smulor)
2 ½ dl rivna morötter
2 ½ dl Kung Markattas svarta bönor, mosade eller mixade till en grov puré
0,75 dl hackad slätbladig persilja
1 dl Kung Markattas pumpafrön, rostade
1 dl Kung Markattas solrosfrön, rostade
1 msk Kung Markattas extra virgin olivolja
1 msk Kung Markattas Äkta japansk soja
½ tsk liquid smoke
1 ½ tsk chilipulver
1 tsk spiskummin
1 tsk torkad oregano
½ tsk Kung Markattas örtsalt
nymalen svartpeppar
Mixa havregrynen i en blender tills de blir till mjöl.
I en stekpanna stek lök och vitlök i olivolja på medelvärme tills de blir genomskinliga.
I en liten skål blanda ihop chiafrön och vatten och låt stå i 10 minuter under tiden som du förbereder dina övriga ingredienser.
Rosta pumpa- och solrosfrö lätt i en torr panna.
I en stor skål blanda ihop samtliga ingredienser förutom salt och kryddor. Blanda ihop allt väl.
Tillsätt därefter salt och kryddor och rör ihop.
Smaka av med salt och peppar.
Fukta dina händer med lite vatten. Forma till 8 biffar. Pressa och forma dem hårt. Detta kommer att göra att de behåller formen bättre när du ska grilla eller steka dem.
Nu kan du antingen steka dem i en stekpanna eller grilla dem.
Om du väljer att grilla dina burgare så pensla dem med olivolja på varje sida och förgrädda dem i ugnen på 175° i 15 minuter.
Grilla dem därefter i några minuter på varje sida så att de får en fin färg.
Om du väljer att steka dem så värm några matskedar olivolja i en stekpanna och stek dem på medelvärme i ca 5 minuter på varje sida.
Servera tillsammans med senapsyoghurtsås samt dina favorittillbehör.
Ingredienser
½ gul lök, finhackad
1 vitlöksklyfta, finhackad
3 msk Kung Markattas chiafrön + 1 ½ dl vatten
2 ½ dl havregryn
4 dl brödsmulor (mixa 3-4 skivor bröd i en blender tills du får smulor)
2 ½ dl rivna morötter
2 ½ dl Kung Markattas svarta bönor, mosade eller mixade till en grov puré
0,75 dl hackad slätbladig persilja
1 dl Kung Markattas pumpafrön, rostade
1 dl Kung Markattas solrosfrön, rostade
1 msk Kung Markattas extra virgin olivolja
1 msk Kung Markattas Äkta japansk soja
½ tsk liquid smoke
1 ½ tsk chilipulver
1 tsk spiskummin
1 tsk torkad oregano
½ tsk Kung Markattas örtsalt
nymalen svartpeppar
Instruktioner
Mixa havregrynen i en blender tills de blir till mjöl.
I en stekpanna stek lök och vitlök i olivolja på medelvärme tills de blir genomskinliga.
I en liten skål blanda ihop chiafrön och vatten och låt stå i 10 minuter under tiden som du förbereder dina övriga ingredienser.
Rosta pumpa- och solrosfrö lätt i en torr panna.
I en stor skål blanda ihop samtliga ingredienser förutom salt och kryddor. Blanda ihop allt väl.
Tillsätt därefter salt och kryddor och rör ihop.
Smaka av med salt och peppar.
Fukta dina händer med lite vatten. Forma till 8 biffar. Pressa och forma dem hårt. Detta kommer att göra att de behåller formen bättre när du ska grilla eller steka dem.
Nu kan du antingen steka dem i en stekpanna eller grilla dem.
Om du väljer att grilla dina burgare så pensla dem med olivolja på varje sida och förgrädda dem i ugnen på 175° i 15 minuter.
Grilla dem därefter i några minuter på varje sida så att de får en fin färg.
Om du väljer att steka dem så värm några matskedar olivolja i en stekpanna och stek dem på medelvärme i ca 5 minuter på varje sida.
Servera tillsammans med senapsyoghurtsås samt dina favorittillbehör.