Flatbread, eller stekpannebröd som man också kan kalla det, är snabbmatslyx. Du knådar ihop en deg på yoghurt, bakpulver och mjöl, steker i en oljad panna och toppar med godsaker - till exempel krämig yoghurt eller ricotta med en örtig och syrlig ärtsmash och lite avokado.
Tips! I stället för ärtsmash kan du servera stekpannebröden med en färgglad bönsalsa genom att blanda svarta bönor med hackad rödlök, gul paprika, mango, lime, olja och flingsalt. Så gott!!
2 dl dinkelmjöl (eller havremjöl* för en glutenfri variant)
1 dl grekisk yoghurt eller vegansk yoghurt
1 tsk bakpulver
1 nypa salt
Ärtsmash med mynta
2 dl frysta ärtor
1 näve finhackad färsk persilja & mynta
1/2 dl Kung Markatta Olivolja
1 msk citronsaft eller Kung Markatta Pressad lime
1 liten vitlöksklyfta
Salt
Topping
1 dl grekisk yoghurt eller ricotta (eller växtbaserat alternativ)
1 avokado
2 rädisor
1 nypa chili flakes
Rör ihop mjöl, yoghurt, bakpulver och salt i en bunke.
Häll ut på ett bord och knåda till en slät deg.
Tillsätt lite mer mjöl om den känns för kladdig.
Lägg tillbaka i bunken, lägg över en kökshandduk och låt vila medan du gör ärtsmashen.
Tina ärtorna eller häll kokande vatten över dem.
Lägg hälften i en mortel eller en matberedare tillsammans med de finhackade örterna, olivolja, citronsaft, vitlök och salt.
Mortla/mixa ihop allt, häll sedan i resten av ärtorna.
Mosa dem lätt och rör runt.
Dela degen i två bitar och kavla ut två bröd.
Stek dem ett och ett i en varm oljad panna, ett par minuter på varje sida tills de ser gyllene ut.
Toppa med yoghurt, ärtsmash, tunt skivad avokado, rädisor och chiliflakes.
Skär i trekanter och ringla över lite extra olja.
Ingredienser
2 dl dinkelmjöl (eller havremjöl* för en glutenfri variant)
1 dl grekisk yoghurt eller vegansk yoghurt
1 tsk bakpulver
1 nypa salt
Ärtsmash med mynta
2 dl frysta ärtor
1 näve finhackad färsk persilja & mynta
1/2 dl Kung Markatta Olivolja
1 msk citronsaft eller Kung Markatta Pressad lime
1 liten vitlöksklyfta
Salt
Topping
1 dl grekisk yoghurt eller ricotta (eller växtbaserat alternativ)
1 avokado
2 rädisor
1 nypa chili flakes
Instruktioner
Rör ihop mjöl, yoghurt, bakpulver och salt i en bunke.
Häll ut på ett bord och knåda till en slät deg.
Tillsätt lite mer mjöl om den känns för kladdig.
Lägg tillbaka i bunken, lägg över en kökshandduk och låt vila medan du gör ärtsmashen.
Tina ärtorna eller häll kokande vatten över dem.
Lägg hälften i en mortel eller en matberedare tillsammans med de finhackade örterna, olivolja, citronsaft, vitlök och salt.
Mortla/mixa ihop allt, häll sedan i resten av ärtorna.
Mosa dem lätt och rör runt.
Dela degen i två bitar och kavla ut två bröd.
Stek dem ett och ett i en varm oljad panna, ett par minuter på varje sida tills de ser gyllene ut.
Toppa med yoghurt, ärtsmash, tunt skivad avokado, rädisor och chiliflakes.