En underbar italiensk rätt som sätter igång vårkänslorna! Risotto är även en perfekt rätt till barn men välj då bort vinet när du tillagar den och använd istället mer buljong. Om du vill göra rätten vegansk så tar du bort pecorinon.
Receptkreatör: Madeleine Petersson
7 dl vatten
1,5 msk Kung Markatta Grönsaksbuljongpulver
2 dl vitt vin eller matlagningsvin
2 schalottenlökar
1 vitlöksklyfta
3 msk Kung Markattas Olivolja Extra Virgin
4 dl risottoris
250 gram svamp, champinjoner eller kantareller
6-7 färska sparrisar
Svartpeppar
Salt
Pecorino
Koka upp 7 dl vatten. Tillsätt Kung Markattas grönsaksbuljong och rör runt med en sked så att buljongen löses upp.
Skala och pressa vitlöksklyftan.
Skala och finhacka schalottenlökarna.
Stek lök och vitlök i olivolja på medelvärme i en kastrull eller i en stekpanna med höga kanter.
Tillsätt risottoriset och rör runt med en träslev tills riset är glansigt och nästan genomskinligt.
Häll i grönsaksbuljongen och det vita vinet lite i taget.
Vänta tills riset har sugit åt sig vätskan och sedan tillsätter du mer buljong och vin.
Rör runt hela tiden.
Det ska puttra på medelvärme i ca 20-25 minuter innan det är helt klart.
Stek svampen för sig i en egen stekpanna med lite olivolja i ca 10 minuter. Salta och peppra.
Skölj sparrisen och skär i centimeterstora bitar. Släng de torra ändarna.
Koka upp vatten med lite salt i och förväll sparrisstjälkarna i cirka 10-15 minuter. Lägg i sparristopparna när det är fem minuter kvar.
Tillsätt svampen och sparrisstjälkarna (sparristopparna sparar du till dekoration) i risotton när riset har lite kärna kvar. Då kan allt puttra på i ca fem minuter till. Rör runt och smaka av.
Risotton får inte bli grötig, det är viktigt att ta av den från värmen när den är färdig. Smaka av hela tiden.
Toppa risotton med sparristopparna och hyvlad pecorino om så önskas.
Smaklig spis!
Ingredienser
7 dl vatten
1,5 msk Kung Markatta Grönsaksbuljongpulver
2 dl vitt vin eller matlagningsvin
2 schalottenlökar
1 vitlöksklyfta
3 msk Kung Markattas Olivolja Extra Virgin
4 dl risottoris
250 gram svamp, champinjoner eller kantareller
6-7 färska sparrisar
Svartpeppar
Salt
Pecorino
Instruktioner
Koka upp 7 dl vatten. Tillsätt Kung Markattas grönsaksbuljong och rör runt med en sked så att buljongen löses upp.
Skala och pressa vitlöksklyftan.
Skala och finhacka schalottenlökarna.
Stek lök och vitlök i olivolja på medelvärme i en kastrull eller i en stekpanna med höga kanter.
Tillsätt risottoriset och rör runt med en träslev tills riset är glansigt och nästan genomskinligt.
Häll i grönsaksbuljongen och det vita vinet lite i taget.
Vänta tills riset har sugit åt sig vätskan och sedan tillsätter du mer buljong och vin.
Rör runt hela tiden.
Det ska puttra på medelvärme i ca 20-25 minuter innan det är helt klart.
Stek svampen för sig i en egen stekpanna med lite olivolja i ca 10 minuter. Salta och peppra.
Skölj sparrisen och skär i centimeterstora bitar. Släng de torra ändarna.
Koka upp vatten med lite salt i och förväll sparrisstjälkarna i cirka 10-15 minuter. Lägg i sparristopparna när det är fem minuter kvar.
Tillsätt svampen och sparrisstjälkarna (sparristopparna sparar du till dekoration) i risotton när riset har lite kärna kvar. Då kan allt puttra på i ca fem minuter till. Rör runt och smaka av.
Risotton får inte bli grötig, det är viktigt att ta av den från värmen när den är färdig. Smaka av hela tiden.
Toppa risotton med sparristopparna och hyvlad pecorino om så önskas.