Denna (lakto-ovo) vegetariska moussaka är baserad på sojafärs, potatis och palsternacka. Den får en mustig och härlig smak av stekt vitlök och friterade salviablad. Lyxig vegetarisk comfort food när den är som allra bäst!
Receptkreatör: Ann-Louise Hulter
Vegetarisk färsfyllning
100 g Kung Markatta sojafärs
2 st Kung Markatta grönsaksbuljongtärningar
1 purjolök
400 g skogschampinjoner, skivade
3 msk Kung Markatta olivolja
1,5 tsk torkad timjan
1,5 tsk torkad oregano
1 burk Kung Markatta körsbärstomater
2 msk Kung Markatta tomatpuré
2 tsk rödvinsvinäger
Salt och nymalen peppar
Potatis- och palsternackspuré
400 g potatis, skalad och delad i mindre bitar
600 g palsternacka, skalad och delad i mindre bitar
0,75 dl Kung Markatta olivolja
8 vitlöksklyftor, skalade
10 färska salviablad
1 ägg (gärna ekologiskt)
2 dl mjölk eller växtbaserat alternativ
Salt och nymalen peppar
Färsfyllning
Koka sojafärs och 1 buljongtärning i 5 dl vatten i 10 minuter.
Häll av i ett durkslag och spara 1 dl av spadet.
I en stor kastrull stek champinjoner, purjolök och lite salt i 3 msk olivolja i 5 minuter.
Tillsätt övriga ingredienser (även sojafärsen) och koka upp tillsammans med 1 dl av spadet från färsen.
Sänk värmen och låt puttra under lock i 15 minuter. (Detta kan göras dagen innan.)
Potatis- och purjolökstäcke
Värm oljan i en liten kastrull och stek vitlöksklyftorna på medelvärme i ett par minuter.
Sänk värmen och lägg i salviabladen och fritera dem tillsammans med vitlöksklyftorna tills vitlöken har blivit gyllengul och bladen blivit krispiga. Ta av från värmen och låt svalna.
Koka potatisen i lättsaltat vatten tills bitarna blivit mjuka.
Ångkoka palsternackan separat tills bitarna blivit mjuka.
Mixa palsternacka, olivolja, vitlök, salviablad, ägg och mjölk till en slät puré med hjälp av en mixer eller matberedare.
Pressa ner potatisen med en hjälp av en potatispress, rör ihop med en slev och smaka av med salt och peppar.
Montering
Värm ugnen till 200°.
Fördela färsfyllningen i en ugnssäker form 20 x 30 cm.
Täck med potatis- svamp, palsternackspurén.
Grädda i mitten av ugnen i 20 – 25 minuter tills moussakan har fått en fin gyllene färg.
Servera tillsammans med en frisk sallad
Ingredienser
Vegetarisk färsfyllning
100 g Kung Markatta sojafärs
2 st Kung Markatta grönsaksbuljongtärningar
1 purjolök
400 g skogschampinjoner, skivade
3 msk Kung Markatta olivolja
1,5 tsk torkad timjan
1,5 tsk torkad oregano
1 burk Kung Markatta körsbärstomater
2 msk Kung Markatta tomatpuré
2 tsk rödvinsvinäger
Salt och nymalen peppar
Potatis- och palsternackspuré
400 g potatis, skalad och delad i mindre bitar
600 g palsternacka, skalad och delad i mindre bitar
0,75 dl Kung Markatta olivolja
8 vitlöksklyftor, skalade
10 färska salviablad
1 ägg (gärna ekologiskt)
2 dl mjölk eller växtbaserat alternativ
Salt och nymalen peppar
Instruktioner
Färsfyllning
Koka sojafärs och 1 buljongtärning i 5 dl vatten i 10 minuter.
Häll av i ett durkslag och spara 1 dl av spadet.
I en stor kastrull stek champinjoner, purjolök och lite salt i 3 msk olivolja i 5 minuter.
Tillsätt övriga ingredienser (även sojafärsen) och koka upp tillsammans med 1 dl av spadet från färsen.
Sänk värmen och låt puttra under lock i 15 minuter. (Detta kan göras dagen innan.)
Potatis- och purjolökstäcke
Värm oljan i en liten kastrull och stek vitlöksklyftorna på medelvärme i ett par minuter.
Sänk värmen och lägg i salviabladen och fritera dem tillsammans med vitlöksklyftorna tills vitlöken har blivit gyllengul och bladen blivit krispiga. Ta av från värmen och låt svalna.
Koka potatisen i lättsaltat vatten tills bitarna blivit mjuka.
Ångkoka palsternackan separat tills bitarna blivit mjuka.
Mixa palsternacka, olivolja, vitlök, salviablad, ägg och mjölk till en slät puré med hjälp av en mixer eller matberedare.
Pressa ner potatisen med en hjälp av en potatispress, rör ihop med en slev och smaka av med salt och peppar.
Montering
Värm ugnen till 200°.
Fördela färsfyllningen i en ugnssäker form 20 x 30 cm.
Täck med potatis- svamp, palsternackspurén.
Grädda i mitten av ugnen i 20 – 25 minuter tills moussakan har fått en fin gyllene färg.