Enkelt rågsurdegsbröd

Frukost & Mellanmål
>60 min
Antal personer: 1
Ett enkelt rågsurdegsbröd som passar bra att starta med om du är nybörjare på surdegsbakning. Njut brödet till frukost med favoritpålägget. Brödet är hållbart och när det börjar bli lite torrt och tråkigt funkar det toppen att rosta det.

Ingredienser

Dag 1 (kväll)

Ca ½ dl surdegsgrund
2 dl vatten 37 grader
2 dl rågmjöl

Dag 2 (morgon)

3 dl vatten 37 grader
3 dl rågmjöl
4 dl vetemjöl
1 tsk salt
1 ½ dl Kung Markatta Solrosfrön
1 tsk brödkrydda exempelvis fänkål, kummin eller anis (kan uteslutas)
Ev ½ msk honung (för jäsningens skull)

Instruktioner

Dag 1 (kväll)

Blanda alla ingredienser i en skål och täck med plastfolie. Låt stå i rumstemperatur under natten. 

Dag 2 (morgon)

Nu är förhoppningsvis surdegen bubblig och elastisk och då är det dags att baka brödet.
Blanda ihop försurdegen från dag 1 med dessa ingredienser till en elastisk och kladdig deg.
Täck med plastfolie och jäs till dubbel storlek (ca 2 timmar).
Häll sedan blandningen i en smord form och jäs ytterligare 1 timme under bakhandduk.
Grädda sedan brödet i mitten av ugnen på 225 grader i 10-12 minuter, sänk ugnsvärmen till 200 och grädda brödet ytterligare i 35 minuter.
Låt svalna innan brödet skärs upp.

Liknande recept