Vår variant på den klassiska amerikanska burgaren får schyst konsistens av sojafärs och en ”blodig” färg av rödbetor. Vi serverar den med en sötsyrlig ananas- & avokadosalsa och en enkel men god hamburgerdressing.
Receptkreatör: Green Kitchen Stories
Burgare
1 msk Kung Markatta Olivolja
1 lök
2 vitlöksklyftor
2 tsk färsk timjan
1 påse (300 g) Kung Markatta Sojafärs
9 dl vatten
2 msk Kung Markatta Grönsaksbuljongpulver
4 st Kung Markatta Dadlar, finhackade
2 msk Kung Markatta Äkta Japansk Soja
3 msk Barbecuesås
1 stor rödbeta
1 msk Kung Markatta Pressad Ingefära
3 msk potatismjöl
1,5 dl havregryn
Ananas och avokadosalsa
½ färsk ananas, skalad eller 1 burk Kung Markatta ananasbitar
2 avokado, skalad och kärnan borttagen
1 stor näve färsk mynta
1 liten röd chili
1 salladslök
1-2 msk Kung Markatta Pressad lime
1 dl Kung Markatta olivolja
Salt
Hamburgerdressing
2 dl veganmajonäs (se recept här) eller vanlig majonäs
3 msk Sweet Chilisås
2 tsk Kung Markatta Äppelcidervinäger
2 msk Kung Markatta Kapris
4 tsk paprikapulver
Tillbehör
Hamburgerbröd
Cocktailtomater
Salladsblad
Barbecuesås
Burgare
Stek finhackad lök, vitlök och timjanblad i en gryta med olja tills löken mjuknat. Häll i sojafärs, vatten, soja, grönsaksbuljong, dadlar och salt.
Låt koka i 10-15 minuter eller tills sojafärsen sugit upp allt vatten. (Överflödig vätska kan pressas ut genom en sil).
Skala och riv rödbetan fint och rör ner i färsen tillsammans med barbecuesås och pressad ingefära.
Blanda ihop potatismjöl och havregryn i en separat bunke. Häll över färsen och rör om.
Mixa ihop allt med en stavmixer.
Forma 10-12 biffar och låt dem dra i ca en timme.
Ananas & avokadosalsa
Hacka ananas och avokado i 1-2 cm stora bitar och lägg i en mellanstor skål.
Tillsätt finhackad mynta, chili och lök.
Smaka av med limejuice, olja och salt.
Hamburgerdressing
Rör ihop alla ingredienser i en mindre skål och smaka av.
Grilla
Pensla biffarna med olja innan de läggs på grillen.
Grilla över låg-medium värme med lock i 4-5 minuter på varje sida eller tills de är gyllene och varma i mitten.
Servera i bröd med sallad, tomater, såser, salsa och groddar.
Ingredienser
Burgare
1 msk Kung Markatta Olivolja
1 lök
2 vitlöksklyftor
2 tsk färsk timjan
1 påse (300 g) Kung Markatta Sojafärs
9 dl vatten
2 msk Kung Markatta Grönsaksbuljongpulver
4 st Kung Markatta Dadlar, finhackade
2 msk Kung Markatta Äkta Japansk Soja
3 msk Barbecuesås
1 stor rödbeta
1 msk Kung Markatta Pressad Ingefära
3 msk potatismjöl
1,5 dl havregryn
Ananas och avokadosalsa
½ färsk ananas, skalad eller 1 burk Kung Markatta ananasbitar
2 avokado, skalad och kärnan borttagen
1 stor näve färsk mynta
1 liten röd chili
1 salladslök
1-2 msk Kung Markatta Pressad lime
1 dl Kung Markatta olivolja
Salt
Hamburgerdressing
2 dl veganmajonäs (se recept här) eller vanlig majonäs
3 msk Sweet Chilisås
2 tsk Kung Markatta Äppelcidervinäger
2 msk Kung Markatta Kapris
4 tsk paprikapulver
Tillbehör
Hamburgerbröd
Cocktailtomater
Salladsblad
Barbecuesås
Instruktioner
Burgare
Stek finhackad lök, vitlök och timjanblad i en gryta med olja tills löken mjuknat. Häll i sojafärs, vatten, soja, grönsaksbuljong, dadlar och salt.
Låt koka i 10-15 minuter eller tills sojafärsen sugit upp allt vatten. (Överflödig vätska kan pressas ut genom en sil).
Skala och riv rödbetan fint och rör ner i färsen tillsammans med barbecuesås och pressad ingefära.
Blanda ihop potatismjöl och havregryn i en separat bunke. Häll över färsen och rör om.
Mixa ihop allt med en stavmixer.
Forma 10-12 biffar och låt dem dra i ca en timme.
Ananas & avokadosalsa
Hacka ananas och avokado i 1-2 cm stora bitar och lägg i en mellanstor skål.
Tillsätt finhackad mynta, chili och lök.
Smaka av med limejuice, olja och salt.
Hamburgerdressing
Rör ihop alla ingredienser i en mindre skål och smaka av.
Grilla
Pensla biffarna med olja innan de läggs på grillen.
Grilla över låg-medium värme med lock i 4-5 minuter på varje sida eller tills de är gyllene och varma i mitten.
Servera i bröd med sallad, tomater, såser, salsa och groddar.