När det är ruggigt ute värmer den här soppan gott. Kokos, ingefära och citron är en oslagbar kombination. Den här soppan får sitt syrliga inslaget av det svarta citronriset. Riset är dessutom smaksatt med rostade kokosflingor som dyker upp som knapriga små inslag.
Receptkreatör: Ann-Louise Hulter
600 g morötter, skalade och skivade
1 skivad purjolök, ca 1 liter
2 msk Kung Markattas ghee eller Kung Markattas kokosolja
1 ½ l vatten
2 tärningar Kung Markattas grönsaksbuljong
1 dl Kung Markattas röda linser, avsköljda
3 msk hackad ingefära
400 ml Kung Markattas kokosgrädde
cayennepeppar
flingsalt och nymalen svart peppar
2 dl Kung Markattas svart thairis
4 dl vatten + lite salt
1 dl Kung Markattas kokosflingor
zest och juice från en ekologisk citron
Koka upp riset tillsammans med vattnet och lite salt. Sänk värmen. Låt puttra i ca 40 minuter tills allt vatten är absorberat.
I en stor kastrull fräs purjon i ghee tillsammans med cayennepeppar och ett par nypor salt tills purjolöken är mjuk.
Tillsätt morötter och fräs i ytterligare några minuter.
Tillsätt vatten, buljongtärningar, linser och ingefära. Koka upp och låt puttra i ca 25 minuter.
Häll i kokosgrädde och mixa soppan slät med en stavmixer. Smaka av med salt, peppar och cayennepeppar. Späd eventuellt ut med mera vatten om du vill ha en tunnare soppa.
Rosta kokosflingorna i en torr stekpanna. Passa dem noga då de lätt bränns vid.
Rör ner citronzest och juice i riset. Häll ner ¾ av kokosflingorna och rör ihop allt.
Smaka av med salt. Häll över i en serveringsskål och toppa med resterande kokosflingor.
Häll upp soppan i skålar och toppa med en skopa citronris och gärna lite färsk koriander.
Servera!
Ingredienser
600 g morötter, skalade och skivade
1 skivad purjolök, ca 1 liter
2 msk Kung Markattas ghee eller Kung Markattas kokosolja
1 ½ l vatten
2 tärningar Kung Markattas grönsaksbuljong
1 dl Kung Markattas röda linser, avsköljda
3 msk hackad ingefära
400 ml Kung Markattas kokosgrädde
cayennepeppar
flingsalt och nymalen svart peppar
2 dl Kung Markattas svart thairis
4 dl vatten + lite salt
1 dl Kung Markattas kokosflingor
zest och juice från en ekologisk citron
Instruktioner
Koka upp riset tillsammans med vattnet och lite salt. Sänk värmen. Låt puttra i ca 40 minuter tills allt vatten är absorberat.
I en stor kastrull fräs purjon i ghee tillsammans med cayennepeppar och ett par nypor salt tills purjolöken är mjuk.
Tillsätt morötter och fräs i ytterligare några minuter.
Tillsätt vatten, buljongtärningar, linser och ingefära. Koka upp och låt puttra i ca 25 minuter.
Häll i kokosgrädde och mixa soppan slät med en stavmixer. Smaka av med salt, peppar och cayennepeppar. Späd eventuellt ut med mera vatten om du vill ha en tunnare soppa.
Rosta kokosflingorna i en torr stekpanna. Passa dem noga då de lätt bränns vid.
Rör ner citronzest och juice i riset. Häll ner ¾ av kokosflingorna och rör ihop allt.
Smaka av med salt. Häll över i en serveringsskål och toppa med resterande kokosflingor.
Häll upp soppan i skålar och toppa med en skopa citronris och gärna lite färsk koriander.