Tomatsoppa med timjansrostade morötter och pestokikärtor
Huvudrätt
30 min
Antal personer: 6
Den här krämiga soppan har djup och mustig smak av timjansrostade morötter och soltorkade tomater. Toppad med pestokikärtor blir den både festligare och ännu godare. Servera gärna soppan tillsammans med ett par skivor rågbröd och en vällagrad ost.
Receptkreatör: Ann-Louise Hulter
2-3 stora morötter (300 g), skalade och skurna i grova bitar
2 gula lökar, skalade och skurna i grova bitar
10 vitlöksklyftor, med skalet på
1 tsk torkad timjan
2 msk Kung Markattas extra virgin olivolja
2 burkar Kung Markattas hela skalade tomater
8 st soltorkade tomater
1 msk honung
1 liter vatten
2 st Kung Markattas grönsaksbuljongtärningar
0,75 dl grädde
en stor näve färsk basilika, strimlad
flingsalt och nymalen svartpeppar
Pestokikärtor
1 burk Kung Markattas kikärtor
2 msk Kung Markattas basilikapesto
Värm ugnen till 200°.
Lägg morötter, lök och vitlök på en ugnsplåt. Ringla över olivolja, timjan, salt och peppar.
Rör ihop allt så att samtliga bitar täcks med olivolja och kryddor. Grädda i mitten av ugnen i ca 20 minuter och rör runt efter halva tiden. Låt svalna.
Tryck ur de rostade vitlöksklyftorna ur sina skal.
I en stor kastrull koka ihop samtliga ingredienser förutom grädden och basilikan. Låt puttra i 10 minuter.
Tillsätt grädde och mixa soppan slät med en stavmixer.
Häll i ¾ av den strimlade basilikan. Smaka av med salt och peppar. Späd eventuellt ut med lite vatten om du vill ha en tunnare soppa.
Rör ihop pesto och kikärtor i en mindre skål.
Sleva upp soppan i skålar och toppa med pestokikärtor och färsk basilika.
Servera!
Ingredienser
2-3 stora morötter (300 g), skalade och skurna i grova bitar
2 gula lökar, skalade och skurna i grova bitar
10 vitlöksklyftor, med skalet på
1 tsk torkad timjan
2 msk Kung Markattas extra virgin olivolja
2 burkar Kung Markattas hela skalade tomater
8 st soltorkade tomater
1 msk honung
1 liter vatten
2 st Kung Markattas grönsaksbuljongtärningar
0,75 dl grädde
en stor näve färsk basilika, strimlad
flingsalt och nymalen svartpeppar
Pestokikärtor
1 burk Kung Markattas kikärtor
2 msk Kung Markattas basilikapesto
Instruktioner
Värm ugnen till 200°.
Lägg morötter, lök och vitlök på en ugnsplåt. Ringla över olivolja, timjan, salt och peppar.
Rör ihop allt så att samtliga bitar täcks med olivolja och kryddor. Grädda i mitten av ugnen i ca 20 minuter och rör runt efter halva tiden. Låt svalna.
Tryck ur de rostade vitlöksklyftorna ur sina skal.
I en stor kastrull koka ihop samtliga ingredienser förutom grädden och basilikan. Låt puttra i 10 minuter.
Tillsätt grädde och mixa soppan slät med en stavmixer.
Häll i ¾ av den strimlade basilikan. Smaka av med salt och peppar. Späd eventuellt ut med lite vatten om du vill ha en tunnare soppa.
Rör ihop pesto och kikärtor i en mindre skål.
Sleva upp soppan i skålar och toppa med pestokikärtor och färsk basilika.